Dukat Fit recepti

SMUTI SKLEDA

Sestavine
– 1 x 250 g Dukat Fit Quark
– sveže ali zamrznjeno sadje
– kokosov napitek (lahko tudi mleko ali voda po izbiri)
– granola
– ovseni kosmiči
– mešanica semen

Postopek

V mešalniku zmešamo quark z zamrznjenim sadjem in dodamo kokosov napitek. Zmes damo v posodo, na vrh pa zložimo sadje, granolo, kosmiče, mešanico semen.

AMERIŠKE PALAČINKE

Sestavine za 10 palačink
– 135 g moke
– 1 čajna žlička pecilnega praška
– 1/2 čajne žličke soli
– 1/2 čajne žličke sladkorja
– 130 ml beljakovinskega napitka Dukat Fit okus čokolada
– 1 jajce
– 2 čajni žlički stopljenega masla

Postopek

Presejemo moko dodamo pecilni prašek, ter v posodi zmešamo. Napitek, jajce, maslo, sladkor in sol zmešamo ter primešamo moki s pecilnim praškom. Z žlico naredimo kupčke in jih na srednje vroči ponvi spečemo. Za še bolj puhaste palačinke lahko uporabimo sifon za smetano ter kupčke nabrizgamo na vročo ponev.

Dober tek.

PALAČINKE

Sestavine za 10 palačink
– 110 g moke
– 2 ščepca soli
– 2 jajci
– 300 ml beljakovinskega napitka Dukat Fit okus vanilija
– 1 žlica olja

Postopek

Mokre sestavine združimo in jih zmešamo. Med mešanjem dodajamo moko in sol (če je testo za palačinke premalo gosto dodamo še malo moke). Ko so sestavine zmešane, maso vlivamo na vročo ponev in spečemo palačinke. Postrežemo jih z marmelado, sadjem ali pa s kakšnim kakavovim namazom.

Dober tek.

SLADOLED

Sestavine za 4 lučke
– 2 x 250 g Dukat Fit Quark
– zamrznjene maline
– granola
– par kapljic vanilije za aromo

Postopek

Quark in vanilijo zmešamo v mešalniku. V modelčke najprej dodamo granolo in maline. Maso nabrizgamo preko granole in malin. Za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Nato pa uživamo zdrave in hladne trenutke.

Dober tek.

TUNIN NAMAZ

Sestavine
– 1 x 250 g Dukat Fit Quark
– 100 g tune iz pločevinke
– pest bazilike
– žlička olivnega olja
– malo čebule
– sol
– poper
– šopek drobnjaka

Postopek

Vse sestavine skupaj zmeljemo s paličnem mešalnikom. V primeru, da je premalo tune, lahko dodamo še eno konzervo, odvisno od okusa. Serviramo. Uživamo s kruhom, toastom ali pa kar na žlico.

Dober tek.

CHEESECAKE V KOZARČKU

Sestavine
– 3 x 250 g Dukat Fit Quark
– pest malin
– 2 dl sladke smetane
– piškoti

Postopek

Piškote zdrobimo in jih položimo na dno kozarčka. Maline in smetano zmešamo in dolijemo v quark. Vse skupaj mešamo tako dolgo, da krema postane čvrsta. Kremo lepo razporedimo v kozarčke ter jo spravimo v hladilnik za 2 uri. Na koncu okrasimo s svežim sadjem.

Dober tek

JOGURTOVE POTIČKE

Sestavine za 10 potičk
– 2 x 250 g Dukat Fit Quark
– 2 jajci
– 250 g moke
– vrečka pecilnega praška
– žlica kokosove maščobe
– žlica sladkorja oz. sladilo po okusu

Postopek

Najprej zmešamo quark, jajca, kokosovo maščobo in sladkor. Nato dodamo moko, v katero predhodno zmešamo pecilni prašek. Maso mešamo toliko časa, da je brez grudic. Biskvit prelijemo v modelčke za potičke oz. v pekač. Poljubno lahko dodamo sadje ali oreščke oz. kakšen drug dodatek. Pečemo v predhodno segreti pečici 30 min na 200°C.

Dober tek.

RIŽEV NARASTEK DUKAT FIT

Sestavine
– 90 g riža
– 400 ml Dukat Fit proteinskega mleka
– 1 strok vanilije
– 2 jajci
– 5 g sladkorja oz. sladila po izbiri
– 1 x 250 g Dukat Fit Quark

Postopek

Riž operemo pod hladno vodo ter ga skuhamo skupaj z strokom vanilije. Nato ga precedimo in ohladimo, s preostankom mleka pa si naredimo kakav. V ohlajen riž zamešamo rumenjake, quark ter sladkor oz. sladilo. Iz beljakov naredimo čvrst sneg, ter ga narahlo primešamo v riž. Pekač premažemo z maslom, vanj dodamo maso ter postavimo v pečico. Pečico predhodno segrejemo na 180° ter pečemo približno 35 minut. Postrežemo z domačo marmelado ali kompotom.

Dober tek.

KVINOJINA BELJAKOVINSKOSADNA KAŠA

Sestavine
– 200 g kvinoje
– čajna žlička cimeta
– 3 čajne žličke javorjevega sirupa
– 250 g Dukat Fit Quark
– 10 g arašidovega masla (lahko katerikoli namaz iz oreškov)
– 2 banani
– oreščki in sadje po želji

Postopek

Skuhamo kvinojo, nato pa ji dodamo cimet in javorjev sirup. Ko se masa ohladi, dodamo Dukat Fit Quark, arašidovo maslo in pasirani banani ter vse skupaj dobro premešamo. Maso prelijemo v manjše skodelice in na vrhu posujemo z oreščki po želji (npr. orehi). Dodamo sveže sadje.

Dober tek.

KROGLICE S KOKOSOM IN KAKAVOM

Sestavine
– 150 g mletih lešnikov
– 50 g rahlih ovsenih kosmičev
– 50 g kokosove moke
– 400 ml Dukat Fit beljakovinskega napitka, okus vanilija
– 3 žlice javorjevega sirupa
– 2 žlici kakava v prahu
– 1 žlička cimeta

Postopek

Zmešamo mlete lešnike, rahle ovsene kosmiče, kokosovo moko in jim dodamo Dukat Fit beljakovinski napitek z okusom vanilije. Za še bolj poln okus dodamo javorjev sirup, kakav v prahu in malo cimeta. Začnemo z oblikovanjem kroglic. Prvo polovico kroglic povaljamo v kokosovi moki, drugo polovico pa v kakavu ter jih postavimo za cca. 30 min v hladilnik.

Dober tek.

PROPER ZAJTRK

Sestavine za 1 osebo
– 15 g rahlih ovsenih kosmičev
– 15 g rženih kosmičev
– 1 žlica lanenih semen
– 15 g oreščkov
– 20 g sadja
– 1 Dukat Fit Quark

*Po želji še 1 dcl naravnega sadnega ali zelenjavnega soka

Postopek

V posodico stresemo kosmiče, katerim dodamo dobro premešano Dukat Fit Quark (quark-u lahko med mešanjem dodamo še cca. 1 dcl naravnega soka – npr. sok rdeče pese). Na vrhu dodamo na koščke narezano sadje. Potresemo z lanenimi semeni in dodamo mešanico različnih vrst oreščkov.

Dober tek.

FIT PROTEINSKI TIRAMISU

Sestavine za 8 oseb
– 400 g keksov Savoiardi (»baby piškoti«)
– 3 x 250 g Dukat Fit Quark
– 150 ml Duktat Fit beljakovinskega napitka z okusom kave
– 30 g sladkorja v prahu
– 3 žlice kakava v prahu
– 2 žici instant kave
– 1 žlica ruma

Postopek

»Baby piškote« zložimo na pladenj, tesno enega zraven drugega in jih prelijemo s kavno mešanico (instant kavo prelijemo z 200 ml vrele vode, dodamo 100 ml Dukat Fit napitka in 1 žlico ruma). Polovico mešanice polijemo po prvi, spodnji plasti piškotov, drugo uporabimo za naslednji sloj. Za kremo zmešamo vse tri quarke Dukat Fit, katerim dodamo še 50 ml Dukat Fit beljakovinskega napitka in primešamo sladkor v prahu. Maso dobro premešamo. Polovico mase namažemo na piškote ter jo posujemo s cca. 1,5 žlice kakava v prahu. Celoten opisan postopek ponovimo še enkrat. Tiramisu postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.

Avtorji receptov in fotografij: Jan Mohorič, Jasna Obrez, Eva Kavka